Kategóriák
Google fordítás
Legnépszerűbbek

Csigatészta-készítő kicsi KP – 12/5 – KOC

Csigatészta-készítő kicsi KP – 12/5 – KOC
Származási ország: Magyar
Jutalompont: 0
Készlet információ: Készleten
Fogyasztói ár: 990 Ft
Db:  Kosárba
   - VAGY -   
Csigatészta-készítő kicsi KP – 12/5 – KOC Csigatészta-készítő kicsi KP – 12/5 – KOC Csigatészta-készítő kicsi KP – 12/5 – KOC Csigatészta-készítő kicsi KP – 12/5 – KOC
Csigatészta-készítő: - a csigatészta-készítő anyag összetétele: - fa
 
Méretek: - hosszúság: - 12 cm
               - szélesség: - 5,5 cm
               - magasság: - 1-3 cm
               - tömeg: - 0,045 kg
Sodró és formázó pálca, kúpos alakzatú.
Méretek: - hosszúság: - 15 cm
               - átmérő: - min 2 mm; - maximum: - 10 mm;- markolat: 15 mm
               - tömeg: - 0,010 kg
 
Csigatészta
 
Hozzávalók:
- fél liter liszt
- 5-10 egész tojás nagyságtól és liszttől függően
- 1 kiskanál só
 
Elkészítése:
A lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk, közepébe fészket túrunk, ebbe törjük a tojásokat, rászórjuk a sót. Minél tojásosabb a levesbe való tészta, annál jobb, ezért lehetőleg kerüljük a vízzel szaporítást. És még egy ok, minél tojásosabb, annál szebben tapad össze sodrásnál, és ezzel sok bosszúság elkerülhető. A tojásokkal a lisztet össze kell gyúrni jó alaposan, hogy a tészta szép sima legyen és olyan keménységű, amit nyújtófával kissé nehéz, de még el lehet nyújtani. Fél liter lisztből kétlevélnyi lesz. A meggyúrt tésztát kettéosztjuk, egyiket letakarva félretesszük, amíg a másikat kinyújtjuk szép vékony levélbe. A csigakészítésnél gyorsan kell járni a kéznek, mert rendkívül hamar kiszárad a tészta és akkor lehetetlen csigának sodorni belőle. Az egész kinyújtott levél tésztát nyújtó deszkára terítsük ki, és vagdaljuk fel kockákba derelyeszaggatóval, vagy pizza szeletelővel. Ha apró csigát akarunk készíteni kisebb kockákra, szabjuk fel a tésztát (1-1,5 cm), ha kevesebb az idő e nehéz és szaporátlan munkához nagyobb kockákba is lehet vagdalni (1,5-2,5 cm). Ez utóbbi a szaporább, de lakodalmakon az előbbinek van nagyobb becsülete.
 
A csigacsinálás tulajdonképpen most kezdődik. Kell hozzá egy csigaborda (egy rovátkolt falap) és egy sodrópálca, ami a vége felé vékonyodik, de elég erős legyen, mert nagy nyomást kell elbírnia. Ha megvan minden, a bordára tegyünk egy kockatésztát és azt a szegletnél kezdve, sodorjuk a fapálca végére, de egyúttal nyomjuk jól a bordához a tésztás pálcát, mert csak így lesz a tészta szép recés, csak így ragad össze és csak így alakul szép kis csigaformába. A kész csigácskát a sodrás mozdulatával pöccintsük a gyűjtőtálba, vagy a sodróasztal közepére. Ha jó a tésztánk, a csiga könnyedén leugrik a pálcikáról, mégse ragad össze a többivel!
 
Egy gyors, ügyes kezű asszony egy óra alatt gond nélkül el tud készíteni egy nagyobb család számára elegendő levesbe való tésztát. Becsüljük meg, mert a tarhonyával és csipetkével együtt ez is hungarikum a tészták közt! Vidéken egy tyúkhúsleves elképzelhetetlen csigatészta nélkül még ma is!
 
Sajtszószos tészta recept
 
Hozzávalók: - 2 adag
- 250 g csigatészta
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3.5 dkg tönkölybúza liszt (fehér)
- 2.5 dl tej
- 3 dkg parmezán sajt (füstölt)
- 1-2 evőkanál tejföl
- só ízlés szerint
- fehér bors, ízlés szerint (frissen őrölt, vagy négyszínű bors)
 
Elkészítése:
A tésztát megfőzzük a csomagoláson leírtak alapján.
A sajtot lereszeljük.
Elkészítjük a besamelt: - a tejet felforraljuk. A vajat egy edényben felhevítjük, beletesszük a lisztet, és világos rántást készítünk.  Lassan, folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk a tejet és a sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a tejfölt.
A tésztát leszűrjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és összekeverjük.
A tányért felmelegítjük, rászedjük a tésztát és a szószt.